Duurzaamheid

WeilandenDe Beemster-kaasmakerij is uitgeroepen tot Nederlands' duurzaamste onderneming in haar sector.

Respect voor mens, dier en product staan hier hoog in het vaandel.

Het begint bij de weilanden.

De Beemster is een liefelijke polderstreek die door Unesco als werelderfgoed geklasseerd werd. Dit unieke gebied van landschappelijk grote waarde wordt door de Beemster –boeren met enthousiasme in stand gehouden. In deze mooie Beemsterpolder grazen de koeien de grootste tijd van het jaar vrij op het zilte gras en brengen zo de beste melk op.

De ongeveer 500 boeren van de kleinschalige coöperatie zijn fier op hun Beemsterstreek en hun kaas. Zij hebben zich allemaal aangesloten bij het duurzaamheidsproject dat door de coöperatie werd uitgewerkt. Blije aarde, blije koeien, blije mensen is hun leidmotief. Deze boeren volgen op permanente basis opleidingen om te leren het landschap en de koeien op langdurig duurzame wijze te beheren. Zij krijgen hiervoor ook een extra premie op de gangbare melkprijs zodat zij steeds verzekerd zijn van een eerlijke vergoeding voor hun werk. Je kan het principe hier vergelijken met het fair-trade model uit het Zuiden.

De bereiding van de kaas zelf gebeurt nog in grote mate op ambachtelijke wijze. Belangrijk hier is ook dat de nodige tijd voor deze bereiding genomen wordt zodat de optimale smaak zich op volledig natuurlijke wijze kan ontwikkelen. Na deze faze wordt 'onze Beemster' overgebracht naar de Belgische Kempen waar – in alle rust – tijdens de rijping de verschillende smaken zich verder kunnen ontwikkelen.

Een echt lekker en gezond natuurproduct bekom je door respectvolle omgang met diezelfde natuur. Dat maakt Beemster tot een unieke kaas die van jong tot oud altijd blijft bekoren.

Minimale verpakkingsverspilling

Bij Beemster willen we liefst alles vers-gesneden aan de consument aanbieden maar dat is spijtig niet meer mogelijk. Onze moderne maatschappij vereist ook dat onze lekkere producten voorverpakt beschikbaar zijn.

Om in lijn te blijven met de Beemster-filosofie hebben we daarom beslist om het duurzaamheidsprincipe doorheen de hele keten maximaal door te trekken naar de verpakking.

U zal geen complexe,hersluitbare verpakking aantreffen, deze veroorzaken een overvloed aan milieubelastend verpakkingsafval. Beemsterkaas reduceert het verpakkingsmateriaal van plastiek en papier tot een minimum. Bovendien behoudt Beemster – door deze milieuvriendelijke verpakkingswijze – toch optimaal zijn smaak en versbeleving.

Voorverpakte Beemster is dus niet alleen echt lekker en gezond, hij is optimaal milieuvriendelijk.

Beemsterkaas op uw boterham smaakt daarom ook (h)eerlijker!